Цвета Караянчева: Преди да бъдем успешни, сме длъжни да бъдем преди всичко българи (снимки)

Народно събрание
share

Преди да бъдем успешни - политици, новатори, интелектуалци, създатели, труженици, ние сме длъжни да бъдем преди всичко българи и то именно по начина, по който умееха да бъдат нашите предци, вдъхновени от възрожденските ни идеали. Това каза в словото си по случай 140 години от Освобождението на Разград председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Тя отбеляза, че само народ, който знае да цени свободата си, заслужава да бъде свободен, и само народ, който помни откъде идва, има право да знае накъде отива. Караянчева посочи, че днес е празник не само за Разград, но и за цяла България, защото многострадалната ни земя е напоена с толкова много героична история, че всяко нейно кътче ни е безкрайно скъпо и безценно. Ние отбелязваме един голям празник, който ни дава душа и памет, празник, който винаги ще ни събира, ще ни заличава различията и ще ни дава обединението, от което така силно се нуждаем в мигове на изпитания, и който просто ще ни направи по-добри патриоти, каза още председателят на Народното събрание.

Караянчева добави, че именно днес повече отвсякога сме длъжни да помислим поне една минута за България, и призова да повторим думите на клетвата, която и тогава - преди 140 години, е една и съща, че земята ни винаги ще бъде свободна, докато на нея живеят българи.

В приветственото си слово кметът на Разград д-р Валентин Василев отбеляза, че в годината на Българското председателство на ЕС трябва да оценим, че с труд и постоянство сме извоювали мястото си редом до всички икономически силни и модерни европейски държави. Той призова да помним, че нашата история, настояще и бъдеще зависят само от нас.

Цветя на признателност пред Мавзолея-костница на загиналите руски воини и български опълченци бяха положени от името на официалните гости, институции, политически и обществени организации, граждани.

Празникът на града завърши с тържествена илюминация. По-рано днес бе отслужен празничен водосвет и панихида за загиналите руски воини и български опълченци в храма "Св. Николай Чудотворец". По традиция в Общинския културен център се състоя и традиционното парти за децата, родени в Деня на Разград - 28 януари, предаде БТА.

Водещи новини

Още новини