Бойко Борисов: Фискалният пакт ще пребори данъчните измами

share

Двадесет и пет държави от Европейския съюз, включително и България, късно снощи одобриха текста на фискалния пакт, който въвежда задължение за балансирани бюджети, и обявиха, че смятат да го подпишат през март, предаде БНР.

Документът съдържа и призив за постигане на напредък в дискусията за координация на данъчните политики. Българският премиер Бойко Борисов обаче беше категоричен, че този текст не задължава страната ни да увеличава данъци, и че той не би подкрепил подобно решение. „Обмяна на опит и борба с данъчните измами, тъй като на територията на ЕС при различното данъчно облагане се извършват данъчни престъпления, които ние искаме съвместно да можем да преборим и да се консолидираме в борбата с тях”, коментира Борисов след приемането на пакта. „Ние сме го заявили ясно и имаме веднага ход – на първи март не подписваме, тъй като българският парламент няма да даде разрешение.

Този номер, който холандците направиха, ще бъде в сила във всеки случай, когато един премиер не иска да подпише нещо. Ние не казваме, че бихме могли да правим номера. Това беше лош прецедент – при 100% изпълнени критерии поради някаква друга причина ние не сме все още в Шенген”, каза още Борисов. Встрани очаквано остана Великобритания. Изненадата е Чехия, която засега няма да се присъедини към документа заради сложната национална процедура по одобряване на подобни решения.

България и другите страни, които засега не са приели еврото, не получиха желания официален статут на наблюдатели в бъдещите отделни срещи на върха на Еврозоната. Беше им обещано обаче да участват, когато на тези срещи се обсъждат важни финансови и икономически решения, които ще ги засягат в бъдеще. Това се оказа достатъчно за Полша, която заплашваше да не подпише пакта без статут на наблюдател. Решението е приемливо и за България, като премиерът Бойко Борисов подчерта и че тези отделни срещи ще се провеждат след редовните Европейски съвети във формат 27.

Европейските лидери отделиха особено внимание на необходимите мерки за стимулиране на икономическия растеж и заетостта. Приет беше общ документ, който предвижда подкрепа за малките и средни предприятия, зелената икономика, енергийната сигурност и цифровите технологии. Ще се подпомага трансграничната мобилност на работници, а пари от еврофондовете ще се пренасочват за справяне с безработицата сред младите.

Водещи новини

Още новини