Нено Димов: МОСВ няма да оттегли приетите промени в плана за Пирин

Булфото (архив)
share

Министерството на околната среда и водите няма да оттегли приетите от правителството на 28 декември промени в плана за Пирин, заяви министър Нено Димов след изслушване в ресорната парламентарна комисия. Той оспори твърденията на протестиращите, че има опасност да се застрои 45% от парка.

За оттегляне на точката към този момент изобщо не виждам основание, имайки предвид, че единственото, което тя разрешава, е да видим какво можем да направим оттук нататък. Трябва да бъде направен специализиран устройствен план, който да мине през екооценка. Единствено разрешеното там, повтаряме, е водохващания за питейни нужди, а в двата процента, които са ски зоната над Банско, е разрешена спортна инфраструктура. Аз не виждам нищо крайно в това, заяви Димов.

До дни ще бъде готов графикът с мерки за опазване на въздуха, заяви пред депутатите от комисията по околна среда Нено Димов, цитиран от БНТ. Част от тях предвиждат забраната на твърди горива с високо азотно-пепелно съдържание, проверки на автосервизите за нерегламентирана продажба на отработени масла за гориво. Средства от оперативна програма "Околна среда" ще бъдат пренасочени за купуване на газови анализатори за всички пунктове на КАТ, които извършват първичен преглед при регистрация на нови автомобили.

Водещи новини

Още новини