Нинова: Радев е прав - Борисов и ГЕРБ системно погазват Конституцията и институциите в България (вид

share

Румен Радев и Илияна Йотова изпълниха президентската институция за тази една година. Впечатляваща международна дейност във външнополитически план, като президентът защитаваше националните интереси. Силни, ясни, точни и твърди позиции по вътрешнополитическите въпроси, съсредоточени по ключови теми като корупция, националана сигурност и социална политика. Двамата изпълняват твърдо и категорично това, което обещаха в предизборните си платформи. Това е най-силната харектиристика на президентската двойка.

Това каза в кулоарите на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова, която коментира отчета на президента Радев за първата година от мандата му. "Президентът сам каза каво не е успял да свърши. Не успя да ни убеди, включително и нас БСП, че средствата за превъоръжаване трябва да достигнат 2% от БВП. Ние сме на друга позиция. Аз съм заявявала това абсолютно открито и почтено. Не е успял да убеди управляващите за мерките за борба с корупцията. Тук сме на една позиция. Относно позцията му за парламента, приемам я с тъга, но е вярна. Виждате какво правят ГЕРБ и Бойко Борисов. Вчера има вот на недоверие и премиера не идва. Борисов, трети мандат, превърна парламента в нотариат, който му заверява подписите. От месеци не е идвал на парламентарен контрол. Това е основен проблем на демокрацията и палраментарната република. Това е системно погазване на Конституцията и институциите в България"

"Управляващото мнозинство и президентът Румен Радев имат абсолютно различни позиции по ключови теми, като например темата за борбата с корупцията. Той е използвал израза "разминавания с управляващите", но според мен това е леко изречение. Има противоборство между управляващите и президента. Напълно го подкрепям и по темата за свободата на словото. Извинете ме, но ще дам личен пример. Тук в парламента беше изгонен председателят на най-голямата опозиционна сила. Това е показател, че се погазва правото да се изказва различно мнение. Щом се случва тук в парламента, представете си какво се случва навън, където други хора не могат да си изразят свободно мнението", завърши Нинова.

Водещи новини

Още новини