Румяна Коларова: Илияна Йотова е по-силна фигура от Румен Радев

БНТ
share

През годината президентът Румен Радев имаше стабилно присъствие. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ социологът и съветник на президента Росен Плевнелиев Румяна Коларова по повод днешното навършване на една година от встъпването в длъжност на Радев.

При противопоставянето с Народното събрание съдържателността на институцията обаче изчезна, тъй като гражданите търсят институцията, която да обединява нацията. При едно такова противопоставяне президентът винаги губи, тъй той няма достатъчно ресурс да надделее, заяви Коларова.

Мисля, че Радев печели изключително много от своя вицепрезидент Илияна Йотова. Няколко пъти, когато направи груби политически гафове, тя го спаси. Смятам, че тя има личен ангажимент, от който не може да отстъпи, посочи социологът.

За първи път имаме вицепрезидент, който е по-силна политическа фигура от президента – със своя профил и опит. Илияна Йотова не само че има по-голям политически опит, но има и резултати от него, подчерта Румяна Коларова.

След предизборната кампания нямаше излъгани очаквания, заяви политологът Татяна Буруджиева. Голяма част от страховете, които бяха нагнетявани около Радев по време на кампанията, бяха снети. Фокусът на работа на президентската двойка през изминалата година като че ли беше много повече ориентиран към вътрешната публика. Румен Радев искаше много здраво да стъпи върху обществената подкрепа, коментира Буруджиева.

Президентът и вицепрезидентът не гледат в различни посоки за Истанбулската конвенция. Радев изрази страховете и настроенията в българското обество и каза, че така се случва, когато няма дебат. Очевидно е, че за първи път имаме такъв екип. Винаги, когато ги виждаме, е очевидно, че те не са двойка, която "се рита под масата" и си пречи, каза още Татяна Буруджиева.

Водещи новини

Още новини