БСП: Свидетели сме на политизация и нова идеологизация на образованието

Иван Йочев
share

На 15 януари МОН обяви, че новите учебни програми за 10 клас вече са утвърдени. С новата учебна програма обаче така и не се случи всичко, което очакваше българското училище. Това каза депутатът от БСП Ирена Анастасова в декларация от името на партията от трибуната на НС.

Според нея от програмите са се вадели или връщали едни, или други български писатели и са се пропускали цели епохи от родната история.

„Компресира се силно учебния материал в 8, 9 и 10 клас, заради липсата на предмети в 11 и 12 клас“, коментира тя. По думите й промяната на учебните планове е продиктувана от новия Закон за предучилищно и училищно образование. „Смисълът на реформата в образованието би следвала основно да е промяната на учебните планове програми. Как обаче беше направено това?“, попита Анастасова.

Тя изтъкна, че след утвърждаване на новата учебна програма за 10 клас е станало ясно съвсем друго. „Всъщност основната цел на промяната е не тази, която очакваше образователната система, а съвсем друга – политизация и нова идеологизация на образованието“, допълни тя.


 

Водещи новини

Още новини