Ангел Марин: Атакуват ме заради отказ да помилвам

share

Нападките подсказват скрити цели зад паравана на помилванията. Целта е да бъда дискредитиран като отмъщение, защото не съм удовлетворил много молби и ходатайства. Това заяви бившият вицепрезидент Ангел Марин в предаването Тази сутрин по БТВ.

Очевидно имаме феномен да се потушава един скандал с разгаряне на друг – това издава тяхното безсилие и обреченост. Използва се пожарникарски метод за гасене на пожар с огън, с тези думи Ангел Марин намекна за източника на този скандал. По отношение на Яне Янев, който по думите на Марин е ходатайствал за помилване, бившият вицепрезидент отсече, че няма да попълва спомените на лидера на РЗС. Няма да кажа кой го е довел, защото не му е времето, категоричен е Марин.

Аз съм за публичност и откритост във връзка с помилванията – затова трябва да се даде правни основания да бъдат огласявани предложенията на затворите, комисията по помилванията и решенията на вицепрезидента. Трябва да се открият всички преписки за мандатите на всички президенти и вицепрезиденти. Обвиняват ме, че съм помилвал 533 души, колко е трябвало да помилвам, не може да се поставя норма, категоричен е Марин. Имало е година, в която съм помилвам 28 души в зависимост от това дали заслужават. За голямо съжаление не може да се види какви усилия съм полагал, за да може обективно да се откликне на всяка молба. На колко млади хора, които са попаднали в наркозависимост съм помогнал да бъдат откъснати от този порок и да отидат в комуни, твърди Марин.

Винаги съм бил на страната на жертвите и пострадалите, но едновременно с това като държавник не мога да не проявявам милост след като осъденият се е поправил. Ако не беше така, тогава трябваше убийците да бъдат убивани. Ние обаче ги превъзпитаваме и затова трябва да бъдат помилвани, за да се намали срока на наказанието, подчерта бившият вицепрезидент

Относно указа за прехвърляне на правомощията за помилване мога да кажа, че няма нужда за втория мандат от втори указ – това е мнението на юристи, които са консултирали президентството по този въпрос. Необходимостта от подобен указ се повдигна и по време на импийчмънта на Георги Първанов и след това се замълча, припомни Марин. Защо не се доведе до край този въпрос, имаше възможност да се коригира това. Защо сега отново се сетиха, пита се Марин.
 

Водещи новини

Още новини