Ревизоро разкри кои са големите играчи в полулегалния бизнес с горива (видео)

БНТ
share

Оказа се, че на пристанищата голямо количество горива е влизало без документи. За 2/3 от този внос приходите в държавната хазна са налице, за 1/3 не са. Загубите от контрабандата са 1 млрд. лева годишно. Това каза в сутрешния блок на БНТ депутатът от Патриотичния фронт и председател на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата Емил Димитров-Ревизоро.

По думите му на пристанищата нямало измервателни уреди и не е ясно какви количества горива се внасят в страната. Ще може да се приеме нов закон за администрирането на тези горива, продажбата на нефт и нефтопродукти. Означава, че могат да се направят специализирани акции, за да се види кои са тези нелегални цистерни, които разкарват горивата из страната. Също така може да се види какви са тези бензиностанции, които имат закопани по няколко цистерни и продават денем легални горива, а нощем - нелегални през неотчетени колонки, заяви Димитров.

Пет са големите играчи, които са в този полулегален бизнес – имат разрешение за акцизни складове, но се занимават с двойнствена дейност. Има двама души, които са легални вече – Бореца и Монсеньора. Изключително съм доволен от тяхното поведение на пазара. Музиканта имаше тежко футболно хоби и данъчно съжителство, което го караше да допуска големи проблеми. В момента е напът да стане чист. По-опасните за мен са хора като Кокаинчо, който непрекъснато се занимава с глупости. Той злоупотребява с кокаина, злоупотребява и с имена на политици. До такава степен се е увлякъл да прави нередни неща, че всеки ден очаквам да му се случи нещо. Той вкарва големи количества горива, смесени със сяра, заяви Ревизоро.

Тези проблеми не касаят Марешки. Той не внася горива с кораби, няма данъчни складове, не участва в тези схеми – участва в други. Той е продукт на един виден политик през последните две години и затова му се позволяват доста неща. Факт е обаче, че той има проблем с лекарствата и този проблем беше сериозно засегнат от главния прокурор, посочи депутатът.

Проблемът с реекспорта на лекарства трябва да бъде решен, подчерта Емил Димитров.

Водещи новини

Още новини