Екатерина Захариева участва в редовното заседание на Съвет "Общи въпроси"

МВнР
share

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в редовното заседание на Съвет „Общи въпроси“, което се проведе в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Министрите започнаха подготовката на предстоящия Европейски съвет, като обмениха мнения по заложените в дневния ред теми - отбрана, социални въпроси, култура и образование, миграция. Темата за отбраната ще бъде разгледана в контекста на подписаната на 13 ноември от 23 държави-членки, включително България, нотификация за започване на Постоянно структурирано сътрудничество (ПСС). Лидерите ще направят преглед на развитието на сътрудничеството между ЕС и НАТО и ще преразгледат напредъка по други работни направления. Държавните и правителствени ръководители ще обсъдят и резултатите от Срещата на върха в Гьотеборг на 17 ноември, на която бе подписана Прокламация на Европейския стълб на социални права и бяха очертани стъпки в областта на културата и образованието.

Министър Захариева подкрепи заложените в програмата на лидерите теми, като подчерта тяхната значимост. Само преди година малцина вярваха, че е възможно толкова бързо да бъден даден старт на ПСС. Миналата седмица поставихме началото на дългосрочна съвместна работа и се надявам, че всички държави-членки ще се присъединят, заяви българският първи дипломат. В същото време трябва да продължим да работим за задълбочаването на сътрудничеството между ЕС и НАТО, отбеляза тя.

След успешната Среща на върха в Гьотеборг Европейският съвет трябва продължи дебата за бъдещето на социалното измерение на ЕС, каза още Екатерина Захариева. Лидерите трябва да дадат ясни насоки как да продължим работата си за осигуряване на справедливи работни места и растеж, посочи тя.

Съвет „Общи въпроси“ проведе обмен на мнения по Работната програма на ЕК за 2018 г., която акцентира върху необходимостта от конкретно измерими резултати с реална добавена стойност за гражданите на ЕС. България, която ще поеме председателството на Съвета на ЕС от 1 януари 2018 г., подкрепя амбициозната Работна програма на Комисията, заяви министър Захариева. От приоритетно значение за нас са досиетата в областта на миграцията и сигурността, укрепването на Икономическия и паричен съюз, завършването на Банковия съюз и намаляването на рисковете в сектора. Очакваме предложението на ЕК за следващата Многогодишна финансова рамка, като смятаме, че Кохезионната политика трябва да запази мястото си в и бюджета на ЕС след 2020 г. като важен инструмент за гарантиране устойчиво развитие. Ще продължим усилията на настоящото Естонско председателство по отношение на Цифрова Европа.

Съгласно установената практика, настоящото Естонско и встъпващото Българско председателство на Съвета на ЕС представиха пътна карта за Европейския семестър за 2018 г. Тя очертава всички ключови стъпки за изпълнение на Семестъра през следващата година и предоставя предварителни насоки относно фокуса на дискусиите в съответните формати на Съвета.

Водещи новини

Още новини