Яне Янев: Има прозрачност при съдебния процес, но не и при помилванията

Булфото
share

Да бъде създадена специална парламентарна комисия, която в най-бързи срокове да разкрие прозрачно колко и какви престъпници са били помилвани през двата мандата на Георги Първанов от президентската институция. Затова настоя депутатът от РЗС Яне Янев.

 Той е отправил и специално питане в рамките на парламентарния контрол към новия правосъден министър и настоява да му бъде предоставена цялата информация. Според депутата в президентската институция са били прикривани тежки случаи на помилвания на затворници, всичко е ставало непрозрачно, липсвал е обществен контрол върху цялата процедура.

Трябва да има принципи и прозрачност при помилванията. Има прозрачност при процеса, но не и при помилванията, заяви Яне Янев в "Здравей, България" по Нова ТВ.

 Янев декларира, че разполага със случаи, в които става въпрос за освобождаване на хора с присъди за убийства, отвличания, грабежи, корупция в администрацията, злоупотреби с евросредства.

 Така например осъденият на 18 години И.Х., излежавал присъда в Бобовдолския затвор, е пуснат на свобода само една година след постановеното наказание. Подобна е ситуацията с осъден в Солун за наркотрафик, който има потвърдена присъда и у нас, който само година престоява в Белен, а след това е помилван от президентската институция. Затворникът Н.Р. от Белене, който има присъда от 20 години за въоръжен грабеж, е бил пуснат с указ на президента само след 8 месеца лишаване от свобода.

Янев съобщи, че разполага с информация и за много други лица, но на този етап имената им са класифицирана информация и могат да бъдат разкрити само от парламентарна комисия. Той настоява също да се разбере кои от лицата са помилвани от Ангел Марин и кои от Георги Първанов. За 10-годишния си престой на Дондуков 2 двойката Първанов-Марин са помилвали 455 лишени от свобода, като е известно името само на Цветелин Кънчев.

Водещи новини

Още новини