Георги Първанов: Първи ще адмирирам Плевнелиев, ако постигне повече от мен (видео)

Булфото
share

В речта си на церемонията по встъпване в длъжност на Росен Плевнелиев, президентът Георги Първанов каза, че този ден е знаков, значим и тържествен.

"Тази традиция има значение, за да осмислим стойността на българските институции. Демокрацията ни е млада, но стабилна, с вече утвърждаващи се традиции, които аз и моите предшественици сме следвали безотказно. Вярвам, че сме обединени от едно разбиране - това, че България трябва да има силен, активен, работещ и действен президент. Прави чест на предшествениците ми Желю Желев и Петър Стоянов, че не допуснаха обезличаването на институцията. Дано и аз да съм имал принос за това. Искрено пожелавам на Плевнелиев да продължи тези усилия, за да не се допусне президентската институция да е само протоколна функция. Президентът трябва да бъде държавен глава на всички граждани - няма нищо по-естествено от това. Той трябва да бъде и фактор за солидарност, за обединение на различните етноси в името на общонационалните цели. Той е ключов фактор за нова политическа култура в противовес на омразата и демонизирането на опонента, което не значи единомислие. Той трябва да отстоява позицията си, но с оглед на интересите на обществото", заяви Георги Първанов.

"Не може да има силна държава без силна армия. След професионализацията и успоредно с модернизацията на Българската армия, трябва да се обърнем с лице към проблемите на военнослужещите. Човешкият фактор е ключов за бъдещето на въоръжените сили. Дискусионната тема за социалната ангажираност на президента - не мога да си представя социалният критерий да не е водещ тогава, когато се оценяват важни, ключови за развитието на страната ни закони. Както беше досега, надявам се, че и бъдещите президенти ще бъдат необходимия фактор в социалния диалог, необходим социален партньор и посредник, тогава, когато има напрежение или социални конфликти. Уважаеми сънародници, имах шанса да бъда държавен глава в един успешен, градивен за България период. Мнозина от вас таят своето разочарование или огорчение, но искрено вярвам, че всеки един от вас, историята най-вече ще оцени българския успех от първото десетилетие на ХХІ век.
Бих бил доволен, ако са прави изследователите, че си тръгвам с доверие не по-малко от това, с което съм прекрачил прага на "Дондуков" 2 - каза президентът Първанов. Постигнатото е повече, отклокото заложеното в преките конституционни правомощия, но много по-малко отколкото бяха собствените ми амбиции и много по-малко, отколкото хората очакват от президентската институция. Затова твърдя, че резервите и възможностите пред новия президент са много. Не бих ревнувал, ще бъда първият, който ще адмирира, ако президентът Плевнелиев постигне повече. На добър час, г-н президент. За мен беше чест. Да живее България", завърши президентът Първанов.

Водещи новини

Още новини