Ген. Съби Събев: Черно море се превърна в руско езеро

Булфото (архив)
share

Това е едно символично предно присъствие на НАТО. Виждам, че председателят на БСП се безпокои, но тя трябва да се безпокои много повече от милитаризацията на Черно море от страна на Русия.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ о.р. генерал-майор Съби Събев, председател на Съюз на офицерите от резерва "Атлантик". "НАТО взе мерки заради агресивното поведение на Москва от 2014 година насам. В момента има сериозен дисбаланс в Черно море. Русия може да държи на прицел всички градове и държави на разстояние 2 400 км. Корнелия Нинова не пита защо Русия изгражда този потенциал. Черно море се е превърнало в руско езеро. На Кримския полуостров има крилати ракети, които могат да носят ядрено оръжие. Защо Русия изгражда този военен потенциал?", попита той

"НАТО предприема необходимите превантивни мерки, с които да защити своите членки. Нашите политици трябва да четат по-внимателно договорите. Няма да има повече кораби на НАТО в Черно море. Ще има зачестили визити на натовски кораби в български и румънски пристанища. Това е знак и към Русия. Има конвенция от Монтрьо, която забранява присъствието на чужди кораби в Черно море за повече от 21 дни. България и Румъния имат слаб военноморски флот и НАТО цели да защити сигурността ни. За това се провеждат тези учения, които не могат да продължат повече от 21 дни. Новината за натовска флотилия в Черно море се оказа фалшива", категоричен беше ген. Събев.

Водещи новини

Още новини