Запрянов: Няма планове за създаване на флотилия на НАТО в Черно море (видео)

Novini.bg
share

Няма планове за създаване на постоянно присъствие на военноморски сили на НАТО в Черно море.

Това заяви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов след заседание на МС.

„Във връзка с поставения въпрос за създаване на постоянна флотилия на НАТО ще отговоря аз, тъй като министър Красимир Каракачанов е в чужбина. Не се предвижда, няма планове за създаване на постоянно присъствие на военноморски сили на НАТО в Черно море. Изпълняват се плановете от срещите на високо равнище на НАТО във Варшава и се формира в Румъния многонационална бригада“, коментира Запрянов.

Той допълни, че няма засилена наша активност или руска активност във въздушното пространство, която да е повод за притеснение.

Изявлението е по повод искането на лидера на БСП Корнелия Нинова премиерът Бойко Борисов лично да отиде в парламента и да обясни позицията си по повод появилата се информация в световните медии, че НАТО ще разположи флотилия в Черно море.

По думите му в момента имаме съвместна мисия с италианските военновъздушни сили. И по предложение на италиатския началник на отбраната тази мисия ще бъде удължена и ще продължи активно до 10 ноември.

Италианските военно-въздушни сили ще се изтеглят на 15 ноември от България. Това е тренировъчна мисия, която помага за достигането на оперативна съвместимост.

„В българското въздушно пространство въздушният трафик е много по-слаб. Не е толкова натоварено и отработването на военните задачи е много по-лесно и в много по-пълен обем“, коментира той.

Това е желание на италианската страна, а не на българската страна, допълни Запрянов.

Водещи новини

Още новини