Председателят на комисията "Грипен": Проектът за нов изтребител не трябва да се рестартира

gettyimages (архив)
share

Не би трябвало проектът за придобиване на нов тип боен самолет да се рестартира от самото начало и този огромен труд на толкова специалисти да бъде захвърлен.

Това каза пред журналисти председателят на временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет Емил Христов. В комисията днес бяха изслушани командирът на ВВС и председател на Борда за управление на проекта за придобиване на нов тип боен самолет генерал-майор Цанко Стойков и бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов. Стана ясно, че е променено решението на парламента. В проекта, гласуван от Народното събрание, има задължителни изисквания, които никой не може да промени освен с ново парламентарно решение, коментира Христов, обобщавайки работата на комисията. По думите му към тях е добавено ново задължително изискване - схемата за плащане. Христов обясни, че в проекта тя е означена като примерна, т.е. не е условието, което ще може да дисквалифицира един от участниците - в случая офертата на Португалия и САЩ.

Попитан дали трябва да се изпращат нови искания за предложение /RfP/, Христов заяви, че все още е рано да се коментира какво биха предложили на Министерството на отбраната, но във всички случаи ще бъде предложено нещо, което ще даде възможност да има равнопоставеност на всички доставчици. На въпрос дали това означава нова класация на офертите, Христов посочи, че такава могат да направят единствено специалистите. По думите му евентуално изпращане на нови искания за предложение не е рестарт на проекта.
При изслушването на ген. Стойков днес беше посочено, че е имало и друго предложение от февруари - март тази година, без да бъде назована конкретна страна или доставчик. Стойков посочи, че оценява положителна такава оферта, но по думите му цялостният пакет излиза много извън финансовата рамка. Целта на комисията е да приключи работата си в определения й от парламента срок, така че на 20 септември членовете й ще разгледат проект за доклад и решение, който ще внесат в деловодството на парламента.

Водещи новини

Още новини