Проф. Михаил Константинов: 9 септември е черна дата от българската история

share

За мен лично това е черна дата от българската история, която е свързана с ликвидацията на българската интелигенция и не само на интелигенцията, на маса невинни българи, които са били основата на обществото. Това коментира политическият анализатор проф. Михаил Константинов по повод събитията от 9 септември 1944 г. пред Фокус.

„Но причината 9 септември още да разделя хората и да бъде такъв противоречив даже за някои празник, за други черна дата, е това, че нашето общество не се раздели по достоен начин с тези страници от нашата история. Виновните не се покаяха, престъпниците не бяха наказани и няма как, докато това не се случи, ние да затворим тази страница“, добави той.

„Аз не съм от хората, които мислят, че в социалистическа България всичко е било на 100% лошо. И тогава са живели хора, и тогава са работили, и тогава са оставяли неща, които още ги виждаме. Но оценка истинска на тези събития не е дадена“, посочи проф. Константинов. По думите му това е причината да ни разделя тази дата.

„В Чехия и в Полша, след като там паднаха комунистическите режими, беше решен въпросът. Беше описана вината, хората приеха това, което се случва. Ние историята не можем да я променим. Такава е тя. Истината е, че нас ни продадоха на Съветския съюз т.нар. съюзници. Просто ние бяхме определени да станем част от съветския блок, както например гърците да станат част от западния блок, от НАТО. Така се случи“, припомни проф. Константинов.

Водещи новини

Още новини