Социолог: Първанов трябва да събере мислите си за трезв анализ

share

Името на Георги Първанов ще се запази в спомена дори и на тези, които искрено го мразят.

Това казва пред "Дневник" социологът Юрий Асланов.

"Не съм готов с цялостната оценка за дейността на президента. Имам своите колебания да изразя категорично както похвала, така и упрек. Имаше един силен първи мандат, наситен с много инициативи и запомнящи се действия. Вторият му мандат определено не беше на това ниво. Проблемът е в това, че вторият мандат съвпадна с управленския мандат на неговата партия, а това е сериозно изпитание за всеки държавен глава. Този проблем имаха и двамата му предшественици – Желю Желев и Петър Стоянов, но те изкараха само по един мандат", посочва социологът.

По думите му, Георги Първанов е имал късмет, че не е встъпил в длъжността на президент като представител на управляваща партия, а като опозиционер. "Но не се възползва от времето, което имаше през първия мандат, за да се подготви за управлението на левицата, а беше ясно, че се очертава такова. Мисля, че не е изчерпан, може би трябва малко да си почине и да си събере мислите за трезв анализ.
Има влияние, подготовка и умения да остане в политиката. Но още не е ясно каква ще бъде формата на бъдещата му политическа активност", казва още Юрий Асланов.

Водещи новини

Още новини