МС предлага облекчаване на реда за плащане на такси за консулско обслужване

Novini.bg
share

Правителството предлага облекчаване на реда за плащане на такси за консулско обслужване. На Портала за обществени консултации към МС е публикувано предложение за промени на няколко наредби, по които се събират тези такси. Предложения и коментари се събират до 5 септември.

Предвиждат се промени в Тарифа номер 3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи, в Тарифа номер 4 за таксите, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси.
Предлага се да отпадне възможността гражданите да заплащат дължимите такси по Тарифа номер 3 с държавни таксови марки, тъй като към момента се налага гражданите, обслужвани в звеното за заверки и легализации на МВнР, да посетят пощенски клон, за да купят необходимите държавни таксови марки, след което да се върнат обратно за получаване на услугата. Мерките са насочени към улесняване и ускоряване на процедурите на административно обслужване и са част от усилията на българското правителство в посока намаляване на административната тежест и облекчаване на режимите за работа с граждани.

На следващо място се предвижда и отпадане на възможността да се събират такси чрез Министерството на външните работи или дипломатическите и консулските представителства на България относно съдействие за издирване в чужбина на физическо лице, доколкото тези действия и правомощия са свързани функции на международното оперативно сътрудничество и попадат във функционалната компетентност на Министерството на вътрешните работи.

Предвижда се и намаляване на таксата за издаване на свидетелство за съдимост при подадено в чужбина заявление. Българските граждани ще имат възможността предварително да си попълват заявленията за издаване на български лични документи без да им бъде събирана допълнителна сума. По този начин, при подаване и обработка на заявленията, ще се спестява време, а на следващо място ще се намали и таксата за издаване на временен паспорт, която се състои от три компонента: такса по Тарифа номер 3 в размер на 50 евро; такса по Тарифа номер 4 в размер на 16 евро; такса за заявление (пак по Тарифа номер 3) в размер на 1 евро.
Таксата по Тарифа номер 4 се превежда по сметка на Министерството на вътрешните работи, а останалите такси в размер общо на 51 евро остават в бюджета на МВнР. Предвид това, че таксата от 1 евро е била определена, когато заявленията все още са се раздавали само от консулските служби, както и са били двойно по-големи по своя размер, тази такса следва да отпадне, пише в проекта на МС.

Следва да отпадне и таксата от 16 евро, събирана за бюджета на МВР, тъй като това министерство не участва в издаването на временния паспорт, съответно не прави разходи по предоставянето на услугата и няма основание да получава такса за нея. МВР предоставя само паспортните тела, стикерите и фолиото, необходими за издаването на документа, които се заплащат от МВнР отделно и представляват многократно по-малка сума. По този начин таксата от 67 евро се предвижда да бъде намалена на 50 евро, т.е. с почти 25 на сто.
Във връзка с гореизложеното са измененията в Тарифа номер 4, като в тях се предвижда и отпадане на таксите за временен паспорт и издаване на удостоверение за завръщане в Република България на чужденец.

Водещи новини

Още новини