Първанов: Президентството не носи власт, а носи силно влияние

Интернет
share

Тайна е какъв късмет ми се падна от новогодишната баница, но ще споделя, че парата се падна на Георги Първанов - младши.

Празниците ги празнуваме така, както е традицията - цялото семейство със синовете и бабите, разказа в предаването „Нека говорят с Росен Петров" президентът на Република България Георги Първанов.

Той сподели, че най - трудно ще му бъде да се раздели с екипа си, иначе обясни, че приема президентството като една служба.

Първанов каза, че си спомня първото си новогодишно послание към българския народ. Според него то е било тогава изключително дълго, защото е бил сметнал, че трябва да каже на българите всичко, което мисли.

"Президентството не носи власт, а носи силно влияние по силата на няколко обстоятелства. Първото е, че изборът е мажоритарен и второто е, че държавният глава събира много очаквания", заяви президентът.

"Винаги съм осъзнавал, че една грешна дума, изречена от президента, може да взриви всичко", добави той.

"Три неща не успях да постигна по време на двата си мандата - да се преборя за малките реактори на АЕЦ „"Козлодуй"", да предизвикам референдум и третото е мажоритарният вот", каза Георги Първанов.

"Чувствам се по - богат, защото имах много възможности за срещи с най - различни хора. В буквалния смисъл не се чувствам богат, защото няма как да стане това в България, тъй като президентът не разпределя бюджета на държавата", поясни държавният глава. 

Георги Първанов заяви още в обръщение към Петър Стоянов: „Аз се гордея с моето семейство, с майка ми и с баща ми”.

Ще се занимавам с политика след края на мандата ми, защото това е нещото, което мога да правя. 

Бих могъл да бъда много полезен на БСП, защото последните избори показаха, че левицата е доста изолирана, поясни държавният глава. На въпрос дали ще се кандидатира за председател на БСП, той отговори, че никога досега не се е кандидатирал, а винаги е бил номиниран. „Трябва да има номинации и всеки номиниран сам си преценява вече какво да предприеме", каза Първанов. „Никога нищо не изключвам", добави още той.

Държавният глава припомни, че за двата си мандата никога не е показвал политическа привързаност към определена сила. „И това бе оценено", допълни той.

Промяната за БСП е нужна, категоричен бе Първанов. Той поясни, че приветства напълно новият поста на Сергей Станишев.

Имаме слабо, неефективно правителство. ГЕРБ може да удържи, но това нищо не означава.

Той коментира, че никога не би казал, че обича Бойко Борисов, защото думата „обичам" се казва само на жена.
Президентът призна, че на няколко пъти е помагал на премиера Борисов.

Първанов заяви, че Бойко Борисов напоследък се изказва доста непочтено. Според него качеството на премиера е да разлая кучетата и поясни, че той много добре го прави. Пример за това е как е била сменена темата за случая „Мирослава" с ордена „Стара планина" на вицепрезидента Ангел Марин.

Винаги съм искал следващият президент да бъде по - добър от мен, каза още Георги Първанов.

Водещи новини

Още новини