Парламентът прие на второ четене промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа

Novini.bg
share

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа, внесени от Делян Добрев и Данаил Кирилов от ГЕРБ.

В уредбата на публичното предлагане на ценни книжа и допускането им до търговия на регулиран пазар се променя дефиницията за публично предлагане на ценни книжа, като се увеличава броят на лицата от 100 на 150.

Въвежда се ново изключение от задължението за публикуване на проспект за емисии ценни книжа, чиято обща стойност в рамките на ЕС е по-малка от левовата равностойност на 1 000 000 евро, като прагът се изчислява за период от 12 месеца.

Намалява се срокът за разглеждане и произнасяне на КФН по заявления за потвърждаване на проспекти на емитенти, които нямат ценни книжа, допуснати до търговия на регулиран пазар, и не са предлагали публично ценни книжа. По този начин се улеснява достъпът на дружествата до регулиран пазар, според вносителите.

Въвеждат се няколко промени, свързани с Фонда за компенсиране на инвеститорите. В управителния му съвет ще се включи и един представител на асоциацията на управляващите дружества. Целта е да се осигури представителство в управлението на фонда на всички лица, които са задължени да правят вноски в него.

Водещи новини

Още новини