Промените в Закона за съдебна власт минаха на първо четене в правната комисия

Novini.bg
share

Депутатите от правната комисия гласуваха на първо четене задължение за магистратите да обявяват членството си в съсловни и други организации всяка година.

Организациите, последната една година, не направиха нищо, за да просветлят както финансовите си източници, така и да изпълнят законовото си задължение да декларират членствата си във всички видове организации - тайни, явни, в които членуват отделни магистрати, обясни председателят на комисията Данаил Кирилов, цитиран от БНР.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева съобщи по-рано позицията на правителството, че промените в Закона за съдебната власт, внесени от ГЕРБ и "Обединените патриоти", трябва да бъдат коригирани. Позицията на премиера и правителството е, че е неоправдано и недопустимо да се въвежда забрана за ползване на магистратските организации от средствата по различни европейски програми и фондове, каза Цачева.

Депутатите от правната комисия се съобразиха с препоръките на правителството и обещаха между първо и второ четене да премахнат ограниченията за проектите по линия на европейски фондове.

Водещи новини

Още новини