Външните рискове са основното притеснение, призна Главчев

Булфото (архив)
share

Всички бяхме единодушни на КСНС, че стратегията от 2011 г. за национална сигурност има нужда от актуализация, каза председателят на НС Димитър Главчев в студиото на „Денят започва“ по БНТ.

Външните рискове са основното притеснение, не става дума за вътрешната система, вътрешните рискове не са налице, добави той.
Демографската криза е проблем за всяка страна в ЕС, не е нещо различно, просто доходите например са по-голям проблем, отбеляза Главчев.

„Няма да има пренебрегване на вътрешните фактори в националната сигурност, интегриран е подходът за справяне и с вътрешните, и с външните фактори за националната сигурност“, заяви Димитър Главчев, председател на НС.

Според председателят на НС трябва да се намерят нови източници на финансиране: „Основният извод е да намерим други източници за борбата с дефицитите като борбата с контрабандата, за да се преодолеят тези дефицити“.

"Основната идея е, че българската сигурност е елемент от сигурността на НАТО и ЕС. Няма да бъде за сметка на други сектори модернизацията на сектор Сигурност", бе категоричен Главчев.

„Имаше политическа воля да се осъществи осъвременяването на стратегията за национална сигурност“, каза още той.

Водещи новини

Още новини