Цветанов: Нека тези, които сега говорят за правораздаване, да се замислят как трябва да функционира

Булфото
share

Пуснат ли "Наглите", държавата просто си отива. Това каза бившият вътрешен министър (2009-2013 г.) и сега председател на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност Цветан Цветанов пред "24 часа".

"Всичко започна от една среща, която направих. Бях потърсен от човек, който след това стана защитен свидетел. Първо искам да благодаря за всеотдайната работа на професионалния екип, с който работих - и главния секретар Калин Георгиев, и директора на ГДБОП Станимир Флоров, и Вальо Цоновски (тогава началник на отдел “Антитерор” в ГДБОП, уволнен от следващия вътрешен министър Цветлин Йовчев - б.а.). Винаги в успеха трябва да има колективна работа. Групата "Наглите" направи 18 отвличания преди моя мандат и едно в първия му месец. Много са хората, които дават мнение дали трябва да бъдат предсрочно освобождавани, дали не трябва. Аз мога да кажа едно - когато станах вицепремиер и министър на вътрешните работи и когато работехме денонощно с колегите, зная как се случи всичко. Имахме възможност да разговаряме и с жертвите на групата "Наглите". Тези, които в момента са участвали в цялата тази административна процедура за предсрочното им освобождаване, бих искал само за няколко минути да минат от страната на жертвите на тази група".

"Има хора, на които им рязаха уши, пръсти, и може ли сега това да е мотив - че за добро поведение извършител на такова престъпление трябва да бъде освободен?!? Който и да било. А и говорим за хора, които не са извършили само това престъпление. Те са извършили 19 отвличания. Аз не знам как е възможно да се случва това днес, когато всеки говори за реформа в съдебната система. Нека да кажем - след като има правораздаване и осъдителни присъди, защо трябва да бъдат освободени предсрочно тези хора? Това са... Не бих използвал нецензурни думи, защото все пак трябва да бъдем коректни към читателите. Но аз не мога да повярвам, че в България, при положение че това беше най-тежкият период за системата на МВР - 2008-2009-а, когато имаше 18-19 отвличания и положихме толкова денонощен труд, за да можем да ги установим и да ги задържим, да бъдат осъдени, което означава, че доказателствата са безспорни, и в момента да ги пускат за добро поведение...", изумен е Цветан Цветанов.

Той коментира думите на сина на Киро Киров, който каза, че ако това се случи, за него и за семейството му вече няма да има ден спокойствие. "Не само за него. Това е за всички тези, които са работили по тази група за отвличанията. Говорим за хора, за които човешкият живот не представлява нищо. Те са готови да посегнат, да убиват, да режат пръсти, уши и да привеждат в безпомощност жертвите си, да причинят болка и страдание на близките. Защото психическото възстановяване след такова деяние не е психическото състояние на едно осъдено лице, което се е подобрило в затвора и трябва да излезе предсрочно. Това е абсурд! Това е парадокс и точно затова имам право да го кажа, защото ние работихме ефективно в системата за сигурност и постигнахме много добри резултати в борбата срещу организираната престъпност. Нека тези, които сега говорят за правораздаване, да се замислят как трябва да функционира системата и какво трябва да бъде".

На въпрос дали се надява да не се стигне до предсрочното им освобождаване, Цветанов заяви: "Трябва да вярваме, защото иначе държавата просто си отива. Аз си спомням много случаи, при които съм имал възможност да разговарям с жертвите. Понякога съм бил доста емоционален, какъвто действително може би не е трябвало да бъда като представител на изпълнителната власт. Но тези, които освобождават, тези, които всъщност дават такава характеристика на тези хора, поне да бяха се срещнали - ей така, за 5 минутки, с жертвите, и да попитат за тяхното мнение. Защото заплатите, които получават всички, включително служителите на правоохранителната и правораздавателната система, са от платените данъци на тези жертви".

Водещи новини

Още новини