Борисов: Осигуряваме безлимитно финансиране на ин витро процедурите (видео)

Иван Йочев
share

На днешното заседание приехме доклад на правителството, който безлимитно осигурява финансирането на необходимия брой ин витро процедури. Това го бяхме обещали още в предизборната кампания.

Това каза на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов. Изцяло даваме възможност на докторите да определят колко процедури са необходими. Колкото преценят, толкова и поемат ангажимент. Слязох лично да ви го кажа, защото чух многократно, че сме се отказали от това свое обещание. Извинявам се, че със 7 дни сме закъснели, но трябваше не само да се осигурят парите, но и съответния инструмент това да се случи, заяви още Бойко Борисов.

Приехме изменения в Държавния бюджет, с които се отпускат средства за фонда ин витро. Така изпълняваме нашите обещания от предизборната кампания, както и управленската ни програма, каза министърът на финансите Владислав Горанов. Отпуснатите средства за фонда през 2016 г. са били 12 млн. лева. За тази година парите бяха същите, но сега с изменението парите практически стават толкова, колкото ще са необходими за задоваляването на абсолютно всички нужди на семействата, които не могат да имат деца по естествен път. За Бюджет 2018 предвиждаме същата политика, категоричен беше министърът.

Има възможност да се увеличи минималната работна заплата. Аргументите на работодателите също имат своя аргумент. Трябва да се намери баланс. В следващите години ще спазваме същите принципи за бюджета. Очакванията за икономически растеж са за 3%, разкри Горанов.

Решението на правителството е много добро, каза здравният министър проф. Николай Петров. Това беше обещано още в предизборната кампания. Искам да благодаря на всички колеги и премиера. Тук не говорим за таван и лимит. Всичко ще се определя по медицински показатели, допълни той.

Водещи новини

Още новини