Томислав Дончев: Мария Габриел беше абсолютният логичен избор за еврокомисар

share

Мария Габриел беше абсолютният логичен избор за еврокомисар. Тя има отлична езикова подготовка, образование и добре позната в европейските институции. Ресорът се определя от Юнкер. Освен да бъде избрана като личност, тя трябва да може да се сработи с останалите комисари. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев, в чийто ресор попадат европейските програми в ефира на БТВ.

"В никакъв случай ресора не е маловажен. Парламентарният й опит е много широк. Какво лошо има в това да е жена? Едно от очакванията беше да бъде жена. Тя е отлично подготвена. Балансът на половете в ЕС е изключително важен, както и да е добре приемана", допълни той.

Относно решението да се спре с приватизацията и държавата да запази останалите 2%, за да ги развива, Дончев заяви: „Голяма част от собствеността на големите търговски дружества е приватизирана. Над 98% от държавната собственост е раздържавена. Това не беше сторено по най-добрия начин. Зад спирането на процеса стои въпроса какво се случи с останалата собственост на държавата. Държавата трябва да има роля в икономиката, още повече че тази собственост така или иначе е в забранителния списък и не може да се продава“. Той разкри, че има намерение да развива военна структура.


 

Водещи новини

Още новини