Димитър Главчев е новият председател на парламента (видео+снимки)

Novini.bg
share

Димитър Главчев бе избран за председател на 44-тото Народно събрание. За него гласуваха 157 депутати. 81 се въздържаха, без нито един "против".

Смятаме, че с качествата, които притежава Димитър Главчев и с опита, който има, това е една достойна кандидатура“, обяви Цветан Цветанов, който представи предложението на ГЕРБ.

Димитър Главчев благодари за гласуваното доверие и увери, че ще ръководи по най-добрия начин институцията. След избора му той цитира думите на политика Атанас Буров: „Аз продължавам с риск да мина за старомоден политик да имам дълбока вяра в демокрацията, в националната демокрация и в парламентаризма. И най-голямата моя вяра произхожда от едно - че тя е режим, който сам себе си лекува, че тя има всичката гъвкавост, всичката приспособимост, за да може да отговори на най-разнообразните и най-променчивите нужди на един народ. Всички други режими имат нещо сковано и свършват с катастрофи."

Димитър Главчев ще има петима заместници. Това са: Цвета Караянчева (ГЕРБ), Валери Жаблянов (БСП), Явор Нотев (Обединени патриоти), Нигяр Джафер (ДПС) и Веселин Марешки (Воля). Заместниците бяха гласувани анблок.

След избора на ръководството на 44-тото Народно събрание, депутатите избраха и членовете на Временната комисия, която да изработи правилата за работа на новия парламент. Точно в 11.38 ч. Димитър Главчев закри първото заседание на парламента и призова депутатите да отидат пред централния вход, където да си направят обща снимка - т.нар. "фамилна снимка".

Водещи новини

Още новини