Йотова: Българският еврокомисар трябва да бъде излъчен от редовно правителство

Булфото (архив)
share

"Убедена съм, че следващият еврокомисар трябва да бъде излъчен от редовно правителство след парламентарните избори, но не защото служебното няма същите правомощия“.

Това каза в Шумен вицепрезидентът Илияна Йотова, цитирана от Труд. Според нея България е излязла със скандал от предишния еврокомисар Кристалина Георгиева, раната е сериозна, още повече е нарушен имиджа на страната и затова е добре стабилна институция след най-широка обществена дискусия да излъчи представител в ЕК. Освен дискусия, Йотова каза, че е важно да има варианти, прозрачен начин и да се избере най-подходящата кандидатура. Предмет на коментари не трябва да е само личността, а и това, което България трябва да получи като ресор.

Йотова коментира и призива на турския социален министър да се гласува за една определена партия, като абсолютно недопустим за една суверена държава. И каза, че очаква острата реакция на външно министерство по този въпрос, разбира се и на министър председателя.

За казуса с мигрантите в Белене, предстои среща на вицепрезидента Йотова и с двете страни в спора. Според нея, по тези страсти на тема мигранти, на тема хора, които бягат от войни и конфликти, и действително се нуждаят от закрила, трябва да има национално разбирателство и определено снижаване на градуса.

Йотова посети в Шумен филиала на варненския медицински университет, където се обучават медицински сестри и акушерки. Посрещна я шуменска сестра второкурсничка в ролята на Флорънс с лампа в ръка и вицето истински се зарадва на изненадата. Тя увери бъдещите специалсти по здравни грижи, че знае колко трудна е избраната им професия по ежедневието на своя съпруг. Призова ги да направят един подарък на България – да останат да работят тук.

Водещи новини

Още новини