Румен Радев положи клетва като президент (обновена+видео+снимки)

Novini.bg
share

Румен Радев и Илияна Йотова се заклеха. Новият президент и вицепрезидент положиха клетва в Народното събрание.

Двамата влязоха в пленарната зала малко след 10 ч. под амподисментите на народните представители. Радев положи клетва точно в 10:06 ч., като отново последваха ръкопляскани от залата. След него на трибуната се качи и Илияна Йотова, която също подписа клетвения лист.

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа", изрекоха клетвата Радев и Йотова.

След това последва и химът на България и този на Европа - "Одата на радостта".

На церемонията по полагане на клетва в Народното събрание присъстваха депутатити от всички парламентарни групи, както и премиерът Бойко Борисов, вицепремиерите и министрите. Сред официалните гости бяха президентът Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова, Негово светейшество патриарх Неофит, омбудсманът Мая Манолова, главният прокурор Сотир Цацаров и ръководителите на съдилищата. В пленарната зала бяха и посланици и представители на различните вероизповедения. Сред присъстващите в парламента беше още столичният кмет Йорданка Фандъкова.

След полагането на клетва, Румен Радев изнесе реч пред народните представители. След това говори и председателят на парламента Цецка Цачева, която обясни какво следва оттук - нататък. В края на официалната церемония депутатите поздравиха новия президент. Поздравления бяха отправени и към БСП. Премиерът Бойко Борисов лично се ръкова с лидера на левицата Корнелия Нинова. По-късно пък Нинова подари голям букет на Румен Радев.

Водещи новини

Още новини