Ще "изгори" ли референдумът?

Булфото (архив)
share

У нас не спират дискусиите около референдума, на който 2 милиона и половина поискаха мажоритарно и задължително гласуване. Възможно е обаче тези искания изобщо да не видят бял свят, съобщава Нова телевизия.

Защо се надига поредният спор около народното допитване? Защото сме в политическа криза и на прага на предсрочни избори. А след тях ще имаме изцяло нов парламент.

Според правилата всяка недовършена законодателна инициатива умира с приключването на съответния парламент. А следващият няма ангажимент към нея. По тази логика би следвало същото да се случи и с референдума. Очевидно обаче ни чакат както юридически, така и политически спорове дали референдумът може да бъде приравнен на обикновен закон, или е нещо по-голямо.

По закон парламентът има три месеца да отговори някак на народната воля. Това става с гласуване на решение. То може да приеме резултатите напълно или частично, може и да ги отхвърли. Дори самият референдум да не влезе в пленарната зала обаче, резултатите от него могат да заживеят свой собствен живот. Тоест парламентът просто да приеме законови поправки в унисон с народната воля.

От ГЕРБ вече увериха, че имат намерение да го направят и че дори ще поискат от новоизбрания президент Румен Радев да удължи живота на този парламент, докато гласува нужните промени в Изборния кодекс.

Водещи новини

Още новини