Кунева: Политическите сили да спрат агресивното говорене

Булфото (Архив)
share

Очаквам Народното събрание да приеме декларация на политическите сили да се извади от агресивното предизборно говорене поне темата за председателството на България на Съвета на ЕС. Това каза вицепремиерът и образователен министър в оставка Меглена Кунева.

"Това трябва да е обща тема за всички партии, да е поле за обединение. Не може партиите да се държат инфантилно. Трябва да намерим начин да се поддържа диалога, да се стигне до съгласие, че Председателството е въпрос на репутацията на страната и всички да са отговорни, вместо да се експлоатира предизборно", каза пред БНР лидерът на Движение "България на гражданите".

Кунева е убедена, че не бива да проваляме едногодишната подготовка. По повод 10-годишнинта от влизането на България в ЕС Меглена Кунева посочи, че не сме загубили увереността си като нация, че ЕС е единственият жизнеспособен проект, който дава подкрепа на България.

"В Съюза страната ни напредна и това не трябва да се възприемат рутинно – победите ни дават увереност, че можем като нация", категорична бе тя.

На въпрос за бежанския поток и приемането му в България Кунева каза, че у нас не е имало ксенофобска вълна, а отделните и тревожни изблици на силен негативизъм не може да са печат за цялата нация. За нас, българите, хуманизмът и човечността са отличителни черти, исторически обусловени, посочи още вицепремиерът.

Попитана за следващия български еврокомисар тя бе категорична, че който и да е определеният от правителството човек, е добре да се проведе изслушване. Важно е да няма и вътрешна битка, защото това дава лош старт на следващия български комисар, добави Кунева, като каза, че кандидатурата за генерален секретар на ООН е била голям урок за България, от който изводите следва да са направени и грешките да не се повтарят.

Водещи новини

Още новини