Реформаторите върнаха мандата, опитали да съставят кабинет заради стабилността (обновена+снимки)

Булфото
share

Реформаторският блок върна на президента Росен Плевнелиев третия проучвателния мандат за съставяне на кабинет в рамките на 43-то Народно събрание.

В Президентството като представители на Реформаторския блок дойдоха Румен Христов, Борислав Великов, Александър Христов и Костадин Марков.

Румен Христов заяви, че не са могли да постигнат съгласие за излъчване на министър-председател в поставения от президента срок, затова връщат мандата.

Държавният глава благодари на Реформаторите за усилията, като отбелязва, че преговорите за съставяне на правителство са проведени по много коректен и институционален начин. Съжалявам, че резултатът е този. Очевидно по конституционна процедура вървим към предсрочни избори, добави Росен Плевнелиев.

Стремежът на Реформаторския блок беше за съставяне на правителство за запазване на стабилността в страната, под съмнение е подготовката на председателството на Европейския съюз от България през 2018 г. и програмата ни, която беше добра каза пред журналисти Румен Христов след като бе върнат проучвателният мандат.

Бяхме много близко до съставянето на кабинет, но не постигнахме съгласие по отношение на програмата, заяви Христов. Той се въздържа да посочи къде е имало разминаване. Трябваше да се направи всичко възможно демократичната общност да продължи да управлява, каза Румен Христов и добави, че Реформаторският блок е единен и той очаква добър резултат на парламентарните избори.



Така по Конституция всички възможности за правителство в мандата на сегашния парламент се изчерпват, а държавният глава ще трябва да назначи служебен кабинет. Дотук се стигна след като серията преговори между ГЕРБ, Реформаторите и Патриотичния фронт завършиха без успех. През последните дни трите формации опитваха да намерят общи управленски приоритети, за да сформират ново правителство в рамките на сегашния парламент. След поредния ден на политически разговори вчера те обявиха, че това не е възможно.

В 12.00 часа днес президентът Плевнелиев ще направи изявление, в което най-вероятно ще повдигне завесата около бъдещите си ходове.

Водещи новини

Още новини