Румен Христов и Искрен Веселинов също намекнаха, че кабинетът е бил почти готов

Булфото (архив)
share

Въпросът беше дали ще се разберем по програмата и приоритетите. Не успяхме и отиваме на избори. Цветан Цветанов заяви, че има мнозинство, но за съжаление имаше различия в политиките, което е нормално.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ депутатът от РБ Румен Христов, който коментира темата за неуспешните преговори за съставяне на нов кабинет на сегашния парламент. Заедно с него гост беше и Искрен Веселинов, депутат от ПФ. Ние ясно заявихме, че на България и трябва стабилност. Това е единствената причина ПФ да участва в тези преговори, а не желанието за власт и постове. Според мен не приоритетите са причината да няма кабинет, а липсата на желание. Темата за пенсиите скъса всичко в преговорите. Финансовото министерство категорично отказа да коментира повишението на минималните пенсии. Дали това е тяхно решение или някой им е наредил отгоре, не мога да гадая. От ПГ на ГЕРБ направиха отстъпки за санирането, но решението за пенсиите не мина. Нищо, че и ние направихме отстъпки по тази тема, разкри Веселинов.

Разбрахме се за антикорупционният закон и искам да благодаря на колегите от ПФ. Беше направен много сериозен опит да се постигне съгласие по управленската програма, но за съжаление не стана. С ГЕРБ имаме различия за изборната система и ще ги имаме. Нещата там са много сложни, когато става дума за коренна промяна. СДС и РБ държат на смесената система от германски тип, каза още Христов. Бойко Борисов явно не искаше да има кабинет. След загубата на президентските избори той се държеше като обиден. Реши, че трябва да се ходи на предсрочни избори и отказа да прояви воля за съставяне на нов кабинет, категоричен беше Веселинов.

Водещи новини

Още новини