БСП: Моралният и политически кредит на ГЕРБ и управляващата коалиция е изчерпан

БСП
share

Вашият морален и политически кредит е изчерпан. Така се обърна към управляващата коалиция и в частност към ГЕРБ Кристиан Вигенин в декларация от името на ПГ на "БСП лява България". "България има нужда от ново начало, от разчистване на некомпетентността и паразитите във властта и от вас зависи да спре безвремието, да отидем на избори и нека народът прецени кой ще управлява след това", заяви той.

Вигенин посочи, че българският парламент не е ангажиран във формирането на политическите цели, които страната иска да постигне в рамките на първото българско председателство на Съвета на ЕС. "Когато решенията се взимат еднолично или в съвсем тесен кръг, често под чужда диктовка; когато няма диалог нито с гражданите, нито с нас, техните представители в парламента; когато европейската и външната политика на България е фокусирана върху обслужването на частни, лични или групови интереси, провалите следват един след друг", каза той.

БСП определя действията на външния министър Даниел Митов около кандидатурата на България за поста главен секретар на ООН като "двойна игра, некомпетентност, открит саботаж на Ирина Бокова и неравностойни сделки с националния интерес в полза на Кристалина Георгиева", които се били увенчали с "грандиозен провал". Вигенин отбеляза и доброволния отказ от присъствие в Съвета за сигурност на ООН в полза на чужда държава, и намеренията на министър Митов да предлага хора в секретариата на ООН с тайни писма в последните дни от своя мандат. Ще отнеме години преди страната ни да се възстанови от ударите, които понесе от собственото си правителство, премиер и външен министър, подчерта социалистът.

Вигенин напомни, че страната ни трябва да излъчи кандидатура за еврокомисар и изрази надежда, че независимо от развитието на политическата ситуация, новата кандидатура ще бъде резултат от разговори и консултации между политическите сили, а не едностранно и силово наложена, без дискусии от управляващите.

Водещи новини

Още новини