Вижте кой ще е бъдещият премиер!

Булфото (Архив)
share

Илияна Цанова е най-вероятният бъдещ слъжебен премиер. Тя участва в двете досегашни служебни правителства на Росен Плевнелиев.

Цанова била избрана от Плевнелиев заради това, че е технократ, пише 24 часа. След 22 януари новият президент има право да подмени състава на излъчения от предшественика му служебен кабинет, след като разпусне парламента и насрочи избори за НС. Именно второто служебно правителство трябва да ги подготви, а има индикации, че Радев е склонен да остави Цанова. Така щяла да бъде спестена допълнителна нестабилност, а и да бъде изпълнена забраната на Бойко Борисов и Корнелия Нинова хора от ГЕРБ и БСП да участват в служебни кабинети.

Радев ще трябва да номинира новия български еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева. След оставката на кабинета си Борисов е забранил на своите хора да подготвят кандидатура и да водят разговори в Брюксел. Досегашният президент Росен Плевнелиев също нямало да номинира еврокомисар през свое служебно правителство. При встъпването в длъжност на Радев Георгиева вече ще е напуснала ЕК и ще се наложи бързо да бъде направена номинация. Самата Кристалина Георгиева също бе номинирана за еврокомисар от служебно правителство (начело с Георги Близнашки), след като кабинетът на Пламен Орешарски подаде оставка.
 

Водещи новини

Още новини