Ню Йорк таймс за изборите в България: Удар в неподходящ момент

share

Победата на проруските кандидати на президентските избори в България и Молдова са отражение на определени антиглобалистки и национално ориентирани настроения, все по-широко разпространяващи се в Европа и САЩ, пише New York Times.

Оттеглянето от прозападните кандидати е предизвикано от обстоятелството, че избирателите са недоволни от корупцията във властта и изоставането на жизненото равнище от западните страни, което след разпадането на социалистическата система в Източна Европа само още се увеличи. Освен това у жителите на региона се усилва разочарованието от западните ценности, усложнено от притока на мигранти от Близкия Изток.

Не може да се отрича и важността на историческите връзки на двете страни с Русия, отбелязват авторите. Въвеждането на антируски санкции сериозно удари по икономиката на двете страни, затова не е учудващо, че гражданите за дали своите гласове за кандидати, обещаващи отношенията с Русия, пише още "Блиц".

Засега не е ясно доколко съществено ще бъде очакваното сближение на България и Молдова с Русия, но вече е очевидно, че недоволството на народа от прозападния курс на предишните правителства ще доведат до последствия, които на Запад малцина са очаквали, което позволява да се направи сравнение с неотдавнашните избори в САЩ, твърди New York Times.

Каквито и да са причините, подтикнали гражданите на двете страни да подкрепят проруските кандидати, изходът от изборите е нов удар по Запада, нанесен в най-неподходящ момент, обобщават авторите.

Водещи новини

Още новини