Костов в атака: Кабинетът трябва да има мандат за преговори

share

Кризата на нарастването на дълговете е факт. Държавите, които са обременени с тежък дълг, не могат да го преодолеят със златното правило да не нарушават дефицита с повече от 3%.

Тези страни трябва да формират значителен бюджетен излишък, за да могат да спрат нарастването на дълга. Трябва да е ясно това на хората, няма смисъл да се крие, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов. 

„Най-слабото място във вашето изложение е така наречената формула на консултации с българския парламент. Тя е абсолютно недостатъчна и настояваме българското правителство да излезе със собствен документ – какво българското правителство иска да постигне и ще счита за рамка на своето поведение на действия. Ако пак в тези виждания не се съдържа тази рамка за преговори, ние ще предложим на НС да приеме проект за решение, който да представлява мандат на правителството за тези преговори и актове. Внимателно трябва да разгледате точно тази страна на въпроса и да предприемете необходимите стъпки. Това са изключително сложни въпроси, които няма как да минат на ниво съгласуване на позициите с българския парламент”, каза Иван Костов.

„Политиците не са отговорни пред държавите, а пред избирателите. Това, което е добро за държавите, може да не е добро за обикновените европейски граждани. Не може да настоявате това да не бъде споделено с хората”, подчерта той. Мнозинството трябва да знае, че следващата година между март и август месец на пазара ще излезе за 1 трилион и 100 милиона евро дълг на европейските страни, посочи Костов. „Не можете да стоите в позицията на хората, които едва ли не са в състояние да дадат решения, защото нямате такива решения. Проблемът на правителството е как да бъде стабилизиран валутният борд, банковата система на страната ни, при положение че в Европа вилнее криза. Тук можете да направите много и очакваме честен дебат по въпроса”, заяви Иван Костов.
 

Водещи новини

Още новини