Кристалина Георгиева: Заслужихме си членството в ЕС

share

"България е достоен член на Европейския съюз и това ще доведе до повишаване на жизнения стандарт". Това заяви в "Здравей, България" по Нова телевизия специалният гост в Деня на Европа еврокомисар Кристалина Георгиева.

"Заслужихме си членството в ЕС, там е нашето настояще и бъдеще. С по-малко опит сме, имаме да довършваме реформи, но нашето поведение в европейското семейство е достойно за уважение", категорична бе Георгиева.

"България в резултат на поведение, което е заслуга на няколко последователни правителства, включително и това, запази макроикономическа стабилност. Когато казвам на колеги, че външният ни дълг е под 15% от БВП, те се учудват. Това значи, че ние допринасяме за нашата собствена стабилност и тази на Европа. Към днешна дата това е най-важното", допълни еврокомисарят.

"За нас все повече се отваря вратата да работим свободно в Европа и според мен това са бели кахъри. Въпрос на време е и това не е станало досега, защото не ни провървя по отношение на общия икономически климат. В условията на криза да очакваме голяма гъвкавост на пазара на труда не е реалистично", на мнение е Кристалина Георгиева.

Според нея с излизането от кризата ще станем свидетели на увеличаване на търсенето на работна ръка и отпадане на ограничението за българите. Не се нае обаче да прогнозира кога това ще се случи, но поясни, че вече се наблюдава покачване на икономическите показатели.

Водещи новини

Още новини