Плевнелиев: Обществото няма нужда от нападки (обновена)

share

Българските президенти се различават помежду си, но всеки е допринесъл за авторитета на президентската институцията. Призовавам кандидатите да проведат позитивна кампания. Обществото няма нужда от нападки. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при обръщение към нацията, излъчвано по БНТ.

„Президентската институция натрупа опит и авторитет за четвърт век съществуване, за което принос има всеки един от демократично избраните президенти, но преди всичко гражданите, които им дадоха своето доверие и подкрепа. Нека пазим този авторитет, защото заемащите поста се сменят, но институцията остава. Призовавам кандидат-президентите да проведат такава кампания, която да допринесе за съхраняване и надграждане авторитета на президентската институция. Вярвам, че достойното поведение ще бъде оценено от гражданите”, призова президентът.

Той апелира кандидатите за президенти да проведат позитивна и градивна кампания, както и за дебати по същество.

„Българският народ няма нужда, нито от поредната доза политически нападки, нито от войнстващия популизъм, с който някои политици се опитват да привличат гласове. Проблемите са реални и видими за всички. Това е възможност за кандидат-президентите да покажат своята визия за решаването им”, обясни президентът Плевнелиев. По думите му нито една от кризите няма да бъде разрешена от само себе си или в резултат на агресивна политическа риторика. „Предстоят трудности и изпитания, трябва да бъдем подготвени за тях. Затова е толкова важно политическото лидерство – да отстояваш уверено своите позиции, да се водиш от ценностите, убежденията и обещанията, заради които си избран”, поясни той.

По думите му гражданите не очакват на всеки 5 години всичко в държавата да започва отначало.

„Безпринципното противопоставяне няма да ни донесе нищо добро. Именно затова през моя мандат работих за приемственост. Продължих и надградих много от инициативите на предишните президенти, като стартирах и нови такива. Вярвам, че доброто трябва да се отстоява, съхранява и развива”, добави Росен Плевнелиев.

Водещи новини

Още новини