Обратна мигрантска вълна заплашва България

Getty Images/Guliver
share

България и Гърция са заплашени да бъдат залети от обратна мигрантска вълна от Западна Европа. Опасността идва по силата на Дълбинското споразумение за депортиране на нелегалните лица, попаднали в страни от ЕС в държавите-членки, на чиято територия първо са проникнали първо в пределите на съюза.

След затваряне на Балканския път на бежанците, той все още продължава да функционира, макар и много по-слабо.

От началото на годината трафикантите на хора успяха да прокарат нови трасета за прехвърляне на десетки хиляди мигранти от конфликтни точки от Близкия Изток и Азия през Турция към Западна Европа, пише Inews.

Въпреки издигнатите огради и засилената охрана на българо-турската граница, в която се включиха заедно с граничарите у нас залавят по стотина души, успели да преминат нелегално. Отделно и сръбските граничари и армия хващат цели групи, преминали на тяхна земя. Вероятно още по-голям е броят на мигрантите, успели да достигнат до Западна Европа.

Германия вече прилага Дъблинското споразумение, като само за първите 6 месеца на годината – до края на юни, е депортирала в Австрия 11 700 мигранти. Връщането им е било извършено на самата граница. Така на принципа на доминото депортирането на мигрантите от една в друга страна-членка на ЕС, ще стигне и до България, тъй като повечето от тях са проникнали в съюза от Турция първо на наша територия. Оставени сме на благоволението на турските власти да пазят границата си и да допускат по-малко мигранти у нас.

Турция от своя страна също "пази" избирателно преминаването на мигранти през сухоземната ни граница. Това се доказва от стотиците афганистанци, които Анкара пропуска безпроблемно у нас по пътя им към Европа. Отделно Турция отказва да изпълнява споразумението с ЕС за реадмисия на мигрантите и постоянно се оплаква, че не получава обещаните от Брюксел милиарди. Все по-голяма е опасността България да се превърне в буферна зона за нежеланите от никого, включително и от Германия.


 

Водещи новини

Още новини