Бойко Борисов: 140 км/ч е прилична скорост за магистрала

Булфото
share

"140 км/ч е една прилична и икономична скорост за модерните автомобили. Който иска - да си кара със 110-120 км. Вдигаме горния праг, за да не бъдат санкционирани шофьорите." С тези думи премиерът Бойко Борисов подкрепи предложената от министерството на Лиляна Павлова промяна в закона за пътищата.

Според нея максималната скорост за магистрала се увеличава от 130 на 140 км. Борисов обсъдил това с вицепремиера Цветан Цветанов.

В Ботевград заедно с министъра на строителството Лиляна Павлова той откри реновираната детска градина "Звънче".

Защо БДЖ имат над 140 хиляди болнични през последната година? Така с въпрос се обърна премиерът към журналисти по темата за продължаващата стачка в железниците, пише "24 часа".

"Това е демокрацията. Всеки има право да стачкува. Но докато държавата се опитва да помага на всички, се явява група тарикати, които започват да източват системата. Докторите казват "Дай пари", а с лека ръка дават болнични. Така бъркат в джоба на държавата чрез НОИ и индиректно в джобовете на данъкоплатеца", коментира още Борисов.

Според него, щом не искат БДЖ да се преструктурират и след време да излязат на печалба, а продължават така, ще фалират. Премиерът не приема тезата, че той няма право да прави реформи и да уволнява, защото властта в негово лице "носи отговорност за държавни фирми".

"Щом е така, направете си партия на изборите, спечелете властта и носете отговорност", обърна се Борисов към синдикатите.

"Две "златни правила"на ЕС като приоритети следва България. Две неща чувате от мен и правителството - промяна на Конституцията и вкарване на пакта за финансова стабилност и електронното правителство", припомни премиерът.

"Със строителството на скоростни шосета вместо магистрали ще спестим 30% от бюджета за пътища. И ще осигурим безконфликтно преминаване - например по линията на "Хемус" от Велико Търново до Шумен", обясни Павлова.

Около 8,5 млн. лв. инвестира държавата в образователни и социални обекти в Ботевград. Средствата са от бюджета и програма "Регионално развитие".

Водещи новини

Още новини