Депутатите умуват да намалят ли парите за обезщетение на полицаите

Булфото/Архив
share

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред свиква обществено обсъждане на промените в Закона за Министерството на вътрешните работи. Дискусията ще се проведе на 13 септември 2016 г., от 10.00 часа в парламента. На нея се очаква да присъства и вицепремиерът и  министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Това стана ясно от програмата за работа на парламента.

Novini.bg припомня, че законопроектът беше внесен от Министерски съвет на 23 февруари 2016 г. Той бе приет на първо четене през юни. С него се предвижда намаляване на обезщетението при прекратяване на служебното правоотношение на държавен служител със статут по ЗМВР от 20 броя заплати на 12. Предложената промяна ще засегне само новопостъпилите служители в системата.

Друга ключова промяна е и намаляването размера на платения годишен отпуск за държавните служители от 30 на 25 дни.

В законопроекта е предложено преминаването на дейностите по приемане, съхранение, пренасяне и доставяне на кореспонденция и материали, съдържащи класифицирана информация, осъществявани към момента от дирекция „Специална куриерска служба” на МВР, към Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). Това кореспондира с възложените й от Закона за защита на класифицираната информация функции на държавен орган, осъществяващ политиката по защита на класифицираната информация, който организира, координира и осъществява цялостен контрол върху дейността по защитата на класифицираната информация.

Проектът предвижда и преобразуването на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в агенция. С тази промяна се цели постигане на максимална децентрализация и самостоятелност при осъществяване на функциите на агенцията. По този начин се смята, че ще има по-ефективно управление на дейностите чрез самостоятелно управление на финансовия, материалния и административния й ресурс.
 

Водещи новини

Още новини