Кандидатът за президент на БСП: Не се плаша от битки, участвал съм в много боеве (обновена)

Булфото (архив)
share

Трима души останаха да се борят в надпреварата за кандидат-президент от БСП, предаде репортер на Novini.bg.

Това са ген. Румен Радев и депутатите Румен Гечев и Таско Ерменков. Заседанието на Националния съвет на БСП продължава вече повече от 5 часа. Гласуването за бъдещия кандидат-президент на левицата ще бъде тайно.

Първи отвод от надпреварата си направи Михаил Миков. След него се отказаха Илияна Йотова и Марио Трайков, като двамата заявиха своята подкрепа за бившия шеф на ВВС. Янаки Стоилов също си направи отвод.

След като е изложил своята концепция, ген. Рдев е бил подложен кръстосан разпит. Стефан Данаилов дори е отправил въпрос за футболните му предпочитания, разкриха пред нашия репортер членове на Националния съвет на БСП.

Пред "Позитано" Таско Ерменков обясни, че не се е отказал от битката, за да даде възможност на членовете от Националния съвет да изберат най-добрия кандидат. "Не вярвам, че изборът е предрешен. Явно ние сме много демократична партия, щом можем да издигнем и надпартийна кандидатура", допълни депутатът.

За момента генерал Румен Радев води убедително в надпреварата за номинация за президент на БСП.

Кандидатът за президент на БСП е генрал Румен Радев. Това стана ясно след тайното гласуване на членовете на Националния съвет на БСП. Бившият шеф на ВВС е събрал още на първи тур 99 гласа. Румен Гечев е получил 38, а Таско Ерменков-13.

Ген. Радев заяви, че има едно условие поставено му от БСП - да спечели тези избори и да работи за България. "Не се плаша от битки. Участвал съм в много боеве. Летял съм на всякаква техника, при всякакви условия и винаги съм намирал верния път към летището. Все още не е обсъждан въпроса за вицепрезидент. Предстои да си представя концепцията пред коалиционните партньори. Едва тогава ще пристъпим към обсъждане на имена", допълни той.

Ген. Радев разказа, че в края на юли е получил обаждане от лидера на БСП Корнелия Нинова с предложение да бъде един от кандидатите за президент. Тогава той отговорил, че му е необходимо време, като уточни, че вече е бил взел решение да напусне Българската армия. На 2 август, след като чул изявленията на премиера и министъра на отбраната от Граф Игнатиево, е дал своето съгласие.

БСП ще се яви на президентските избори в широка лява коалиция, стана ясно още от Националният съвет на партията. На следващ пленум ще се решава как ще се казва коалицията и кои партии ще влязат в нея.
 

Водещи новини

Още новини