БСП: Борисов и Външно да следят случващато се в Турция (видео)

novini.bg
share

„Българското правителство и министърът на външните работи трябва да следи за спазването на човешките права в Турция“, каза в кулоарите на парламента депутатът от БСП във връзка с обявеното извънредно положение в Турция, предаде репортер на novini.bg.

По думите му ще има много българи, които ще бъдат потърпевши от обявеното извънредно положение.

„Българското правителство и министърът на външните работи трябва да е в усилен диалог и разговор с представители на турската държава и да следи за спазването на човешките права и всичко онова, което по някакъв начин ще накърни интересите на българските граждани било туристи, сънародници, бизнесмени и представители на дипломатически служби”, каза още Мерджанов. Според него обявяването на извънредно положение, в която и да е държава е достатъчно притеснително, когато става въпрос за заседна държава, особено когато става дума за един от лидерите в икономическо отношение на Балканите. Той напомни, че всички това в Турция се случва на фона на миграционен поток, от който България ще бъде потърпевша. „България, както беше казано, трябва да се постави в ситуация да действително да бъде изразителна волята на ЕС към момента за всички изисквания към Турция”, коментира Мерджанов.

Ситуацията в съседката ни бе коментирано и от народния представител в ГЕРБ Георги Георгиев. Той поясни, че МвнР и премиерът Бойко Борисов следят внимателно и постоянно ситуацията в Турция. „Все още очакваме какви точно мерки ще включва извънредното положение, въведено там“, каза народният представител.

„Българските граждани, които са в Турция или ще пътуват до там, могат да следят информацията в сайта на МвнР и да се обръщат към дипломатическите ни служби“, напомни още пред журналистте в парламента Георгиев.

Водещи новини

Още новини