Александър Велев: В опита за преврат в Турция пръст имат службите

share

Много е трудно да се каже, че в този опит за преврат е замесен само президента Реджеп Ердоган. Пръст имат и службите. Това каза бившият ни консул в Истанбул Александър Велев в предаването "Тази събота и неделя" по БТВ.

Той посочи, че в Турция армията винаги е играла ролята на пазител на светската власт. „Този преврат не успя, тъй като след прочистването на армията силите им бяха отслабени. Само отделни части от армията са участвали в него. Те изглежда са надценили възможностите си. Хората не бяха привлечени на тяхна страна. Ердоган успя да мобилизира привържениците си и те да излязат на улицата“.

„Това което видяхме показа, че в ХХI век трудно се прави преврат. Повечето световни лидери подкрепят Ердоган и са срещу подобно вземане на властта в страната. Да не забравяме, че той е на власт с вота на хората. Оттук нататък трябва да се внимава с компромисите, които се правят с Турция, както и със защитата на човешките права. Това ще помогне на Ердоган да превърне Турция в една президентска република, но това е в разрез с това, което търси Европа. След този опит за преврат и действията на Ердоган посоката на действие ще е различно. Като стратегически партньор на НАТО е важно Турция да е спокойна. Ако в страната се тръгне към един авторитарен режим, Европа ще трябва да се намеси“, категоричен е дипломатът.

Според Велев Ердоган увладява армията, а не я отслабва. „В същото време тя води непрекъснати битки с кюрдите и това поражда недоволство. От висшите генерали участват много малко. Те не са преценили, че не цялата армия ще ги подкрепи. Повечето от войниците не са знаели какво става и са мислели, че са на учение“.

„Невъзможно е да изкараш хората по улиците, за да те защитят, но той го направи, това беше добър ход. Срещу невъоръжени хора много трудно може да се стреля“.

Водещи новини

Още новини