Фидосова: Не променяме подписаното със синдикатите споразумение

share

Не променяме нито една мярка в подписаното със синдикатите споразумение, заяви пред журналисти зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова след срещата на лидерите на синдикатите с ръководството на ПГ на ГЕРБ.

„Това, което чухме от синдикатите, е, че не подкрепят така направеното от нас предложение. Категорично заявихме нашата позиция, че днес ГЕРБ ще гласува така направеното от нас предложение. Това е в интерес на гражданите”, посочи тя.

„В споразумението, което е подписано със синдикатите – мерките, които там са разписани, ние не променяме нито една мярка. Единственото, което правим с плавното увеличение на възрастта в следващите 3 години с по 4 месеца – 2012 г., 2013 г. и 2014 г. е, че само изтегляме по-рано изпълнението на една от мерките. Това се налага по ред причини. Имаме препоръки от ЕК. Те са важни за нас. Задължително е да направим това увеличение. Разчетите показват същото – от Министерството на финансите, от НОИ и от министерството на труда и социалната политика. Ефектът, който постигаме в дългосрочен план – 2017 г. 265 млн. лв. икономии от разходната част. Тук не са смятани от приходната част каква ще бъде икономията. 2020 г. по разчетите, представени тази сутрин – около 630 млн. лв. само от тази мярка – плавното увеличение с тази 1 година, разсрочена плавно на три пъти по 4 месеца. В края на периода – 2020 г. говорим общо от пакета мерки, който правителството предлага, говорим общо за покриване на дефицит общо към период 2020 г. от 6 милиарда лева. Всички тези числа налагат вземането на това решение. Това са мерки, които са в интерес и на тези граждани, които предстои да се пенсионират”, каза още Искра Фидосова.

Водещи новини

Още новини