Няма да глобяват съдебни служители, поискали лични данни, заличени в ЕСГРАОН

Булфото
share

Парламентът не прие да се глобяват съдебни служители, поискали лични данни, заличени в ЕСГРАОН.

Във връзка с преименуването по време на възродителния процес и в момента имало много сигнали от турски граждани с арабски имена, че при тяхното обслужване в бюрата за съдимост, служители на съда искат от тях да посочат и българските имена, които са получили тогава. Това посочват в мотивите си вносителите от ДПС на промените в Закона за съдебната власт, отхвърлени на първо четене.

Според предложението при подаване на искане за съдимост от гражданите не трябва да се изискват лични данни, които са се намирали в ЕСГРАОН или в централната база данни "Съдимост", но са били заличени. Съдебен служител, който наруши тази разпоредба, да се глобява между 50 и 200 лв., предвиждаше още проектът.

Целта, от една страна, е да принудим съответните ведомства да интегрират базите си данни, за да не се налага да се отправят подобни недопустими искания, обясни Четин Казак. От друга страна, добави той, под заплаха за санкции служителите от бюрата за съдимост да престанат с порочните практики да изискват от молител да посочва, освен истинските си имена, с които фигурира, и името, което му е било насилствено наложено.

Водещи новини

Още новини