Първанов: Защо се случи така? Имаше пренебрежение и високомерие от страна на ГЕРБ (обновена+видео+сн

Булфото
share

"За две години партия АБВ увеличи състава си на 14 600 души. Имаме вече добра мрежа в местната власт. Имаме успяваща парламентарна група". С тези думи Георги Първанов откри конференцията на АБВ.

"Трябва да се опитаме да върнем значението на думата слово в българската политика, трябва да дебатираме разкрепостено. Националният съвет трябваше да вземе решение за оттеглянето ни от властта. беше дадена изключително висока оценка на работата на Ивайло калфин в един не много лесен сектор. Участието на АБВ във властта показа, че има сериозен управленски потенциал. С излизането ни от власст показахаме, че наата такава не е самоцел".

"Напускаснахме заради различни виждания. С ГЕРБ преминахме през няколко етапа - на пренебрежение и високомерие от старна на ГЕРБ в началото, както и с обявеното от мен тогава замразяване на диалога. Като цяло отсъстваше каквото и да е чуваемост", категроичен е той.

"Ивайло Калфин беше най-успешният министър от времето на прехода, изключителен", добави още той.

„Специално искам да подчертая достойното излизане от властта на нашите колеги, с което показахме, че за нас властта не е самоцел. Защо се случи така? Дали е заради несходство в характерите, заради проблеми в комуникацията вътре в управляващото мнозинство. Впрочем да припомня, че в отношенията с партията мандатоносител преминахме през няколко етапа“, коментира Първанов. Той отчете, че при съставянето на коалицията е имало активен диалог между АБВ и ГЕРБ.

Той обясни, че е имало период на пренебрежение от страна на ГЕРБ. Първанов уточни, че е имало частично възобновяване на диалога, главно по съдебната реформа. На 6-тия месец той посочи, че лимитът на компромосите на АБВ в значителна част е изчерпан. „Грешат онези, които мислят, че ние сме лесните, гарантирано съгласни. Няма машинописна грешка. Това е просто цитат преди една година, уважаеми госпожи и господа. Тогава никой от партията мандатоносител не чу посланието“, каза той и отчете, че не са чути и оценките за политиката.

„Основният критерий за нашето отношение към правителството винаги е бил доколко този кабинет е добър за България, доколко е работещ и как решава проблемите на нацията, държавата и гражданите. Правителството е слабо, но това е само едната страна на проблема. Големият проблем е, че не се вижда потенциал, че не се вижда възможен обрат в политиката на кабинета като цяло“, посочи Георги Първанов.

Водещи новини

Още новини