За да живеем добре, са нужни 5% икономически растеж

Фейсбук
share

Държавата ни изостава от гледна точка на потребностите на българския народ. Това заяви в Пловдив зам.-ръководителят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, предаде Дарик.

По думите й, за да живеем по-добре, на страната са нужни 4-5 процента икономически растеж. Той може да бъде постигнат с още по-добра усвояемост на средства от европейските фондове, каза още Георгиева. Тя припомни, че миналата година България е била втора по този показател, но по новите програми, по които имаме да усвояваме 32 млрд. лв., има забавяне.

Като основни проблеми на страната зам.-ръководителят на Европейската комисия изтъкна недовършените реформи, работната сила и липсата на добра инвестиционна среда.

Важни са инвестициите в частния бизнес, за които на помощ може да дойде „Плана Юнкер“. В България има три сключени споразумения за изгодно финансиране на малки и средни предприятия. По две от тях вече се работи, третото е на път скоро да бъде довършено.

Днес по-рано евродепутатът Ева Паунова, която е в Комисията по икономически и парични въпроси, съобщи че 220 са одобрените проекти от 25 държави за годината, през която е в сила „Плана Юнкер“. Над 80 млрд. евро са привлечени към частни инвестиции, което и идеята на „Плана Юнкер“ – да стимулира кредитирането на бизнеса. В това отношение целите са две – да има по-облекчено кредитиране и да бъде даден тласък на новите идеи.
 

Водещи новини

Още новини