Кунева: Формулата за успех на държавата е отстояване на интересите на гражданите

Булфото
share

Формулата за успех на държавата е защита и устойчиво отстояване на интересите на гражданите и диалог. Участието на РБ в управлението е гарант за опазване на интереса на хората - искаме най-доброто за тях. Затова считам, че нашето участие не е нито самоцел, нито е на всяка цена, както се видя от преговорите днес.

Това каза след преговорите по Изборния кодекс в парламента днес Меглена Кунева, председател на "Движение България на гражданите" от Реформаторския блок и вицепремиер. Тя взе участие в консултациите на мнозинството заедно със съпредседателя на ПГ на Реформаторите Найден Зеленогорски и Димитър Делчев от ДБГ. На консултациите се приеха по-балансирани решения за измененията в Изборния кодекс от гласуваните през последните дни.

Радвам се, че се възприема предложението на РБ изборните секции в чужбина все пак да се отварят и извън официалните ни представителства и да са до 50 секции в държава, което на практика означава, че спрямо сегашните, ще могат да се отварят допълнителни, посочи Кунева.

Политическите консултации дадоха резултат и това е смисълът от участието на РБ в това мнозинство - да не допускаме отклонение от мандата, който са ни дали нашите избиратели и да изпълнявяме програмата си, подчерта вицепремиерът и лидер на ДБГ.

По думите й, спрямо Изборния кодекс РБ винаги е настоявал за въвежда на машинното преброяване, машинното гласуване, ускоряване на електронното гласуване, администрирането на изборния процес в чужбина с достатъчно секции, да се запази прагът за влизане в парламента, да се запазят и местните коалиции и днес се постигна именно това. Считам отпушването на проблема с машинното гласуване за най-голямата победа днес, посочи Кунева и добави, че не задължителното, а именно машинното гласуване е решение на проблема с манипулациите на вота. Също постигнахме договореност поне в 500 секции да се въведе машинен вот, а машинното преброяване да тръгне пилотно след като експертите на Министерския съвет и Икономическото министерство предоставят анализ на нужните ресурси, поясни Кунева.

Според нея, всички политически сили имат принос към постигнатия днес консенсус и обществото очаква управлението да поддържа диалога именно така конструктивен, както и да дава ефективни полтически решения. Радвам се, че това изпитание обедини Реформаторския блок, каза Кунева и посочи, че лидерството се мери през постигнатите резултати, не през гръмки декларации.

По отношение на решението президентът да определя кога да се провеждат референдумите, считам, че е в духа на демократичните практики и в съответствие с очакванията на гражданите за мисията на държавния глава, посочва още Мегена Кунева на официалната си страница във Фейсбук.

Водещи новини

Още новини