Горанов: Ако не се промени сега законът, може да се наложи децата на пенсионер да му плащат пенсията

Булфото
share

Ако не се промени сега законът, може да се стигне до ситуация, в която пенсионер е изчерпал натрупаните средства по индивидуалната си партида и тогава ще трябва неговите синове и дъщери да му плащат пенсията. Създаването на пул би решило този проблем, коментира министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти предложенията на ведомството от петък за промени в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат бъдещите втори пенсии от частните фондове да са пожизнени, но да се изплащат от общ пул, а не от индивидуалните партиди на осигурените.

По думите на министъра е трудно да се уцели момента, в който индивидуалната партида на даден пенсионер от втория стълб бъде изчерпана и може да се окаже, че средства по индивидуалната му партида са изчерпани в рамките на живота му, докато е пенсионер.

Горанов посочи, че това поражда въпроса откъде да се осигури този ресурс, който не е по неговата индивидуална партида. Според министъра средствата може да се осигурят чрез създаването на допълнителни резерви в пенсионните фондове, които са за сметка на вноските.

Владислав Горанов уточни, че предложенията за законови промени са част от обща стратегия и сега тече обществено обсъждане. Каквато теза надделее, тя ще намери отражение в окончателния вариант на измененията, коментира министърът преди участието си в първата национална дискусия за 2016 г. от кампанията "Да! На българската икономика".

Водещи новини

Още новини