Румяна Бъчварова: Бежанският поток намаля

Булфото
share

Отчитаме факта, че имаме снижаване на мигрантския натиск”, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в кулоарите на парламента, предаде репортер на novini.bg.

„С 36% или 30% в зависимост от базисния период, в който го отчитаме, е намалял миграционният натиск в сравнение с миналата година”, поясни тя.

„Натискът, за който трябва да внимаваме в момента е този на по-малките групи, които преминават по сухопътна граница и почти във всички случаи асистирано помогнат от емигранти. Тук е по-голямото предизвикателство, защото дължината на границата е голямо и несъответства на броя на хората, с които разполагаме”, заяви Бъчварова.

„Взели сме мерки, но не можем да вземем всички възможни мерки към този момент, тъй като това означава много голям разход на средства“, каза вицепремиерът.
В отговор на въпрос дали има опити за дестабилизация на Балканите, Бъчварова заяви: „Като погледнете държавите около нас във всичките текат процеси на политическо дестабилизиране по една или друга причина. Голяма част от държавите са пред избори-Сърбия, Македония, Румъния в Гърция има своите проблеми с протестите, Турция има своите вътрешни проблеми. Фактът, че в България вътрешната стабилност е най-видима и забележима“.

Водещи новини

Още новини